Protahovací cvičení MAKKO HO

02.09.2008 13:38

Ke cvičení

Cvičení se provádí v uvolnění: Nadechněte, ve výdechu zaujměte příslušnou pozici a relaxujte. Setrvejte v pozici uvolněně, nadechněte a s výdechem se snažte ještě více uvolnit a dostat se v protahovací pozici ještě poněkud níže. Nepružte, ani se nesnažte se do dané pozice protlačit sebemenším násilím, vždy poklesněte pouze tak daleko, aby to bylo pohodlné. Obvykle provádíme na každý cvik tři dlouhé výdechy a pořadí cviků je v souladu s aktuální obdobím denního cviku.

3:00 - 5:00 meridián plic
5:00 – 7:00 meridián tlustého střeva
7:00 – 9:00 meridián žaludku
9:00 – 11:00 meridián slinivky / sleziny
11:00 – 13:00 meridián srdce
13:00 – 15:00 meridián tenkého střeva
15:00 – 17:00 meridián močového měchýře
17:00 – 19:00 meridián ledvin
19:00 – 21:00 meridián krevního oběhu (perikardu)
21:00 – 23:00 meridián trojitého ohřívače
23:00 – 1:00 meridián žlučníku
1:00 – 3:00 meridián jater

Meridián plic / tlustého střeva.  Postavte se, rozkročte nohy na šíři ramen s vnějšími hranami chodidel souběžně,spojte ruce tak , aby palce s ukazováčkem se spojily za zády a vytvořili dva propojené prstýnky. Předkloňte se s rukama nataženýma co nejvýše dozadu.Nadechněte a vydechněte celkem třikrát, při každém výdechu se snažte poklesnout poněkud hlouběji dolů s rukama přepadajícíma za hlavu.
191.jpg192.jpg193.jpg

  


Meridián žlučníku / jater.  Posaďte se na zem, nohy roztáhněte jak nejvíce můžete do šířky. Představte si, že se zády opíráte o zeď. Pravou ruku vzpažte a levou natáhněte před tělem doprava. Uklánějte se vlevo, jako kdybyste zády sjížděli podél zdi, a snažte se dosáhnout na zem vedle levého chodidla. Následuje výdrž na tři plné dechy. Narovnejte se, vyměňte ruce a ukládejte se tímtéž způsobem doprava. Nezapomeňte, že záda musí být neustále rovná a hara nesmí propadnout dovnitř. Narovnejte se, sepněte ruce před tělem a předkloňte se z boků rovně dopředu. Opět vydržte v této pozici po dobu tří plných dechů a s každým výdechem se uvolněte do hlubšího protažení.

194.jpg195.jpg
 

   

Meridián žaludku/sleziny. Klekněte si s chodidly od sebe a posaďte se mezi obě paty, vydechněte, zakloňte se a podepřete se o lokty za zády.Jestliže se v této pozici cítíte pohodlně, položte se při dalším výdechu na zem a ruce položte za hlavu. Třikrát nadechněte a vydechněte.Zdvihejte se z lehu tímtéž postupem, uchopte se za kotníky, přitáhněte bradu k hrudi a vzepřete se na loktech, abyste se zdvihli ze země. Potom se předkloňte, abyste kompenzovali předchozí prohnutí páteře dozadu. Pokud je pro vás tento cvik příliš obtížný,můžete cvičit jeho zjednodušenou verzi. Posaďte se do pozice seiza ( klek s patami pod zadkem ) , dejte ruce za sebe dlaněmi na zem aby prsty směřovali za vás, vydechněte a zdvihněte boky (jako do mostu). Výdrž na dobu tří dlouhých dechů. Také tato pozice protahuje meridián žaludku a meridián sleziny,které probíhají na přední straně stehen.

196.jpg197.jpg
 

   

Meridián močového měchýře / ledvin.  Sedněte si tak aby byli nohy dopředu, předkloňte se z boků a vložte ruce (malíky nahoru) mezi chodidla. Druhá pozice je že se chytíte prostředníčkem za B1 , který se nachází pod třetím kloubem na ukazováčku na chodidle.Pokud nedosáhnete až na chodidla, přidržte si kotníky nebo bérce, v závislosti na tom kam dosáhnete. Vydechněte a poklesněte trupem dolů. V průběhu prvních dvou dechů se dívejte mezi chodidla, při posledním výdechu přitáhněte hlavu dolů ke kolenům a protáhněte si záda a šíji.

198.jpg
    

 

Meridián srdce/tenké střevo.  Posaďte se na zem, spojte chodidla ploskami k sobě a přitáhněte je co možná nejblíže k rozkroku. Uchopte se za nárty sepjatýma rukama, lokty do stran, podél bérců, uvolněte se,prověste trup dolů k podlaze a snažte se mít vypnutý hrudník a hara ( energetické centrum těla v úrovni pupku ). Opět setrvejte v pozici po dobu tří dechů, s každým výdechem se stále více uvolněte a snažte se klesnout trupem níže jen tolik kolik můžete.

199.jpg
    

 Meridián krevního oběhu /trojího ohřívače Posaďte se na zem se zkříženýma nohama ( tzv. turecký sed ), překřižte obě paže tak aby byli překřížené stejně jako nohy a dlaněmi uchopte kolena.Vydechněte a protáhněte se dopředu, přičemž stlačíte kolena k zemi. Opět proveďte tři nádechy, potom překřižte nohy i ruce na druhou stranu a celé cvičení opakujte.:

200.jpg
    

Cvičíme rozcvičku Makko-ho s dětmi :

 201.jpg   202.jpg
   
203.jpg   204.jpg206.jpg
   207.jpg

Zpět